MEN ZEGGE HET VOORT!

AFFICHES EN AANPLAKBRIEVEN UIT EIGEN COLLECTIE

Het Museum van Deinze en de Leiestreek pakt voor de allereerste eer uit met een bijzondere affichetentoonstelling.
Het museum toont een eigenzinnige selectie van meer dan 700 affiches en aanplakbrieven die in het bezit zijn van de plaatselijke Kring voor Geschiedenis en Kunst maar toevertrouwd aan de goede zorgen van het Museum van Deinze en de Leiestreek. Door de fragiliteit van de affiches en de negatieve invloed van klimatologische factoren kunnen ze echter maar sporadisch getoond worden.

Met deze tentoonstelling biedt men het publiek voor het eerst in 20 jaar terug de mogelijkheid om een mooie selectie van de verzameling te bewonderen. Omwille van de grote verscheidenheid werd niet gewerkt rond een bepaald thema, maar eerder gekozen voor een historisch overzicht, gaande van enkele vroege voorbeelden uit de 18de eeuw tot opmerkelijke stukken uit de 19de en 20ste eeuw.

Hoewel al deels vervangen door digitale reclame, blijft het affiche in onze maatschappij een belangrijke bron 'van publiciteit. In deze tentoonstelling gaan we op zoek naar de impact van de affiche in vroegere tijden, vaak de enige vorm van berichtgeving. Ver weg van de flitsende flyers en affiches die vandaag met enkele muisklikken op de pc worden ontworpen en afgedrukt, ontdekken we de ziel van het ambachtelijke drukwerk. Ook toen al probeerden drukkers, naast de arbeid van het letterzetten, hun producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Parallel met de ontwikkelingen van nieuwe drukprocédés, zal dit evolueren van schuchtere pogingen met eenvoudige illustraties, naar het aantrekken van heuse plastische kunstenaars voor de opmaak van de ontwerpen.

Expo praktisch

Museum van Deinze en de Leiestreek
L. Matthyslaan 3-5
B - 9800 Deinze

Tel. + 32 09 381 96 70
Fax + 32 09 381 96 79

www.museumdeinze.be; E-mail

Atelier

Op woensdag 17 maart 2010 wordt er in het museum ook een creatief kinderatelier voorzien waarbij kinderen zich laten inspireren door de wereld van de publiciteit.
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com