ALFRED OST

75 JAAR NA OVERLIJDEN: HET ULTIEME PRENTBRIEFKAARTENBOEK

Op 9 oktober 2020 is het 75 jaar geleden zijn dat Alfred Ost overleed in de Antwerpse Eeuwfeestkliniek. Dat vormt de aanleiding voor de lang verwachte publicatie van de oeuvrecatalogus van zijn meer dan 400 artistieke kaarten.

Bewonderaars van Ost kunnen hun hart ophalen: behalve gekende Mechelse en Nederlandse series bevat het boek zoveel andere minder gekende kaarten. Bovendien tonen we ook voorontwerpen en voorbereidende drukstaten waarop de meester zijn kleurstelling uitprobeert: dat levert verfrissend nieuwe inzichten op over het ontstaansproces van de kaarten. Brieven en dagboekfragmenten, nooit eerder gepubliceerd, werpen een helder licht op de aparte persoonlijkheid van Ost en hoe hij omging met de willen en grillen van sommige opdrachtgevers.

Verzamelaars van "postkaarten" zullen aan deze uitgave een vette kluif hebben: van de goed 400 kaarten vermelden en tonen we ook varianten in tekst en kleur; we zoomen in op vreemde data (maakte Ost een schrijffout of zette hij ons op het verkeerde been?) en ontmaskeren "fake Ostkaarten". Fanaten van erfgoed kunnen met het boek in de hand het Amsterdam of Mechelen van toen vergelijken met de stad vandaag. Gaf de kunstenaar die omgeving waarheidsgetrouw weer, of sublimeerde hij het verloren gegane?

Zijn kaartenproductie overspant een beroepscarrière van exact veertig jaar (1905-1945). Ze leest als een open venster op een kantelende wereld. Ze gunt ons ook inzage in zijn gecompliceerde microkosmos. We volgen Ost in zijn ontwikkeling: van een zorgeloos optimistisme en deelgenoot in het sociale weefsel, over getekend door menselijke ellende naar zich mis begrepen voelen en afstand nemen van de veranderde wereld om hem heen.

TEASER

  • Ost maakte voor Mechelen alleen al exact evenveel kaarten als voor/in Nederland.
  • Ost en het goede doel, de medemens: goed een vijfde van zijn kaarten heeft een caritatieve insteek.
  • Ost en het hogere: bijna een vijfde van zijn kaarten is religieus geïnspireerd.
  • Ost toont Ost: meer dan 70 kaarten tonen of promoten zijn eigen werk. Daarnaast duikt de kunstenaar in tal andere kaarten verrassend als personage op.
  • Behalve voor Mechelen en Nederland ontstonden behoorlijk wat kaarten voor Antwerpen, Brussel en Hoogstraten.
  • Enkele tientallen kaarten promoten socioculturele evenementen, commerciële producten of de Vlaamse zaak.
Karl Scheerlinck, kunsthistoricus en auteur van de oeuvrecatalogus 'Affiches Alfred Ost' (1997), schreef en stelde samen. Voor themabijdragen kon hij een beroep doen op andere Ostkenners: neef Fernand Ost (+), Karel Soors van de Ostvereniging, Wim Hüsken van het Museum Hof van Busleyden, Piet Van Deun van het Stedelijk Museum Hoogstraten en Simon van Blokland van de Nederlandse Vereniging van Prentbriefkaartverzamelaars.

OVERZICHT INHOUD BOEK

  • 55 pagina's essays over de carrière, de stijlevolutie, het recalcitrante kantje van de kunstenaar (zijn Belfortstrijd in Mechelen en zijn Sint-Katharinastrijd in Hoogstraten), de hulpverenigingen tijdens de Grote Oorlog in Nederland, de zelfuitbeelding, de religieuze aspiraties van zijn oeuvre
  • 190 pagina's chronologisch overzicht van alle kaarten: met technische beschrijving en analyse, ook van de voorontwerpen, varianten en dergelijke, met citaten uit brieven en dagboeken en met honderden kleurafbeeldingen
  • 10 pagina's eindnoten met toelichtingen of opgave van bronnen; register op naam uit titel of op locatie van de prentbriefkaart.

BESTEL BOEK

Alfred Ost (1884-1945) - Oeuvrecatalogus prentbriefkaarten
Uitgave: Plakkaat & Co Antwerpen
270 pagina's, 27 x 21 cm, vierkleurendruk, soft cover
Het boek is nagenoeg uitverkocht. Informeer u over de beschikbaarheid en de verkoopprijs voor de laatste exemplaren via deze link
Ophaling in Antwerpen na afspraak gratis.
Verzending in gewatteerde envelop in België met track & trace: € 6,50
Verzending in gewatteerde envelop naar Nederland met track & trace: € 11,50
 
 

VELODROOM

EXPO UNIEKE FIETSAFFICHES UIT DE BELLE EPOQUE

Het is weer al lang geleden dat het Letterenhuis Antwerpen nog eens uitpakt met zijn prachtige collectie uit de beginperiode van de affichekunst. Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maken de fiets aan het einde van de 19de eeuw tot een snel en comfortabel vervoermiddel. Op geen tien jaar tijd is de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid. Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen.

Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De hang naar vrijheid en natuur, de emancipatie van de vrouw, de opkomst van de wielersport en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding komen samen op deze affiches.

Tentoonstelling in het Letterenhuis Antwerpen tot eind oktober 2020; reserveer uw toegangsticket!
Info expo: www.letterenhuis.be
Gastgidsen nemen u mee in de tentoonstelling: www.letterenhuis.be
Catalogus, prachtig uitgegeven, € 12,50: www.letterenhuis.be
 
 

2de ANTWERP POSTER FESTIVAL

WHAT 'S YOUR TYPE?

Tweede editie van het Antwerp Poster Festival: ondanks Corona gaat het door ... en jawel: in openlucht, op Spoor Oost! 2107 inzendingen uit 75 verschillende landen leidden tot een selectie van 50 affiches, geselecteerd door een vierkoppige professionele jury.

Lees het verslag in GvA: www.gva.be
Website organisator: apf.design
(c)2008-2020 www.belgianposterpages.com