DISTILLART

JENEVER- & LIKEURAFFICHES DIE BLIJVEN HANGEN

Exotische taferelen, gezond-blozende figuren, verleidelijke dames of bekende koppen ... Elk verkoopsargument was goed om jenever en likeur aan de man en vrouw, aan de burger en boer te brengen. Deze tentoonstelling en het bijhorende boek tonen de verschillende trends in de beeldvorming tussen 1870 en 2000. Bijzondere aandacht gaat naar de invloeden vanuit de beeldende kunst, naar de interferentie tussen de roergangers en de epigonen. Enkele ontwerpersnamen klinken als een klok: Privat-Livemont, Henri Cassiers, Georges Gaudy, Emile Berchmans, Eugène Ogé, Leonetto Cappiello, Jean d'Ylen, René Magritte, Francis Delamare, Leo Marfurt, Julian Key, Herman Verbaere.

De expo en het kunstboek pikken de draad weer op waar het Jenevermuseum hem in 1994 neerlegde. Toen trok 'Jenever en likeur in kleur' bijzonder veel bezoekers. Vandaag gaat de presentatie door op twee verschillende plaatsen, op wandelafstand van elkaar verwijderd. Bovenal is de oogst zoveel rijker! Waar de catalogus van 1994 209 nummers telde, tref je vandaag 594 affiches, pancarten of voorontwerpen daartoe aan.

De tentoonstelling focust op uiteenlopende thema's, die ook aan bod komen in de negen essays van het kunstboek. In het Jenevermuseum en het Stadsmus zijn 130 werken uit de eigen collectie van het Jenevermuseum gepresenteerd, aangevuld met 37 uitzonderlijke affiches uit publieke en private collecties.

Wie niet kan wachten tot de opening, kan hier alvast een aantal affiches bekijken.

De expo vindt plaats op twee locaties: het Jenevermuseum en Het Stadsmus. Een ticket is geldig voor beide plekken.
 
 

LIJVIG EN PRACHTIG KUNSTBOEK

'JENEVER & LIKEUR'

Bij de dubbeltentoonstelling in Hasselt verschijnt een uitgebreide catalogue raisonné  (uitgegeven bij Uitgeverij Hannibal). Dit prachtig vormgegeven kunstboek telt 368 pagina's en toont alle 594 w erken, mooi per stokerij en per provincie gegroepeerd. Ze worden van deskundige commentaar door kunsthistoricus Karl Scheerlinck voorzien. In verschillende essays staat gaat hij dieper in op de treffendste stijlen, invloeden en marketingstrategieën van 1870 tot 2000.

Via registers vind je makkelijk de affiches terug per stokerij en per ontwerper. Van alle 154 stokerijen verschijnt (voor het eerst!) een beknopte historiek en van de 154 grafici tref je een korte biografie aan.

Het boek kost € 39,50 en is te koop in het Jenevermuseum en het Stadsmus of in de boekhandel.
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com