CINEMA LEUVEN. FILMAFFICHES IN THE PICTURE(S)

TENTOONSTELLING EN PUBLICATIE

Dit is de allereerste pop up-expo in OPEK, een nieuw cultuurcentrum in Leuven. Hij richt zicht tot de liefhebbers van retro, affichekunst en film en tot wie een stukje Leuvense bioscoopgeschiedenis wil (her)ontdekken.

Ze hebben ooit bestaan in Leuven: Cinema Rex, Eden, Forum, Lovanium, ... Dit verleden komt weer tot leven aan de hand van de prachtige collectie filmaffiches van het Stadsarchief. Ze telt 2945 stuks uit de periode 1932-1968 en is nog nooit te zien geweest. In de eerste expositie van OPEK wordt een selectie van de interessantste stukken gepresenteerd. Je kan zo verschillende facetten van het Leuvense bioscoopverleden ontdekken: met de originele affiches in de hoofdrol, aangevuld met bijzondere beeldfragmenten en verhalen en herinneringen van Leuvenaars die erbij waren.

Aansluitend en ondersteunend verschijnt er ook een SALSA!-cahier met essays over de collectie filmaffiches van het Stadsarchief Leuven en de geschiedenis van het Belgische filmaffiche.

Auteurs: Leen Engelen, Karl Scheerlinck, Pascal Lefèvre, Roel Vande Winkel, Andreas Nijs, Marika Ceunen (o.l.v. Leen Engelen).

Praktisch
16 februari - 31 maart 2012
OPEK, Openbaar Entrepot voor de Kunsten, Vaartkom 4, 3000 Leuven
Open van dinsdag tot en met zondag, 10 - 18 uur. Maandag gesloten.
Tel.: 016 27 22 85
Info expo: www.erfgoedcelleuven.be; www.opek.be
Info publicatie: belgianposterpages :: library

Themarondleidingen
Voor groepen volwassenen, voor leerlingen uit het secundair of studenten hoger onderwijs zijn er speciale rondleidingen uitgewerkt. Kies voor jouw groep voor het thema 'Leuven' of 'Affichekunst' en reserveer je gids via erfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 85. Prijs en maximum aantal deelnemers zijn te bespreken.

Extra's
Bij de start van de expo, tijdens Kulturama (tussen 16 en 19 februari) presenteert Cinema ZED aansluitend de filmreeks 'Cinematopia'. Twee documentaires, twee kortfilms en twee langspeelfilms brengen ode aan de cinema en haar cinefiele bezoekers, vroeger en nu. www.cinemazed.be

Tijdens de tentoonstelling wordt ook volop verder gewerkt aan de website die de volledige collectie filmaffiches online presenteert, bespreekt en doorzoekbaar maakt. Ontdek de teaser op de tentoonstelling en volg de evolutie op Facebook.
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com