SPORT IN HET PALEIS

TENTOONSTELLING
JAN HASSINK & ANDERE AFFICHES VOOR HET SPORTPALEIS ANTWERPEN

Het Sportimonium bezit een prachtige collectie Belgische sportaffiches. Die werd recent gevoelig uitgebreid door de belangrijke schenking van 800 plakkaten voor het Antwerpse Sportpaleis. De gift is afkomstig van de voormalige sportpaleisbeheerder Jack Verbeke. Vandaag hangt in Hofstade een selectie van 70 affiches te kijk: ze getuigen van een onvervalst stuk Antwerps verleden.

Met de komst van het Sportpaleis in 1933 braken vooral voor de wielerfans gouden tijden aan. Tijdens het winterseizoen was er zowat elk weekend een ander spektakel te zien. De affichetekenaars ontwikkelden dan ook een erg toegankelijke stijl om het grote volk naar de achtervolgingswedstrijden of puntenkoersen te lokken, de tijdritten, landenderby's, koersen achter tandems of achter zware motoren... en natuurlijk ook naar voor de legendarische zesdaagsen.

De grote namen van toen werden dan ook in grote, krachtige letters aangekondigd: 'Poeske' Scherens, Georges Ronsse, Karel Kaers, 'Karke' Loncke... Na de oorlog was het de beurt aan Kint, Bruneel, Ockers, Lauwers, Verschueren, Van Looy, Van Steenbergen en vele andere legendarische pistiers.

Hoewel de tentoonstelling focust op het voorwerp en niet het middel van de reclamevoering, is het thema bijzonder interessant. Vooral in de jaren dertig gooide dat Sportpaleis-affiche hoge ogen. Een rastekenaar als Jan Hassink (1892-1967) werkte zowel op zelfstandige basis als in dienst van de Antwerpse firma Delko. Hij was dé specialist van sportplakkaten en had klanten in heel België en zelfs Nederland. Het verwondert niet dat hij ook promotieaffiches voor revues en volkstheater bracht, in een vergelijkbaar vlotte en populaire stijl. Tot in de jaren vijftig bleven deze op dezelfde leest geschoeid.

Typisch voor het genre is dat zijn opdrachtgevers al te veel informatie op de affiches kwijt wilden: zowel de namen van de sportlui als de directeur, zowel de plaats als het tijdstip van het gebeuren, de prijzen en nog veel meer. Hassink verdeelde dat overaanbod aan tekst relatief handig over vakken of blokken. Deze grafische benadering moest in het drukke levensritme van de jaren dertig attractiviteit en leesbaarheid garanderen. Geheel in de geest van die tijd koos hij kloeke schreefloze letters en, als achtergrond, contrasterende abstracte kleurvlakken. De vereenvoudigd-geïdealiseerde portretten of lijven van de sportvedetten staken er heerlijk tegen af.

Tentoonstelling 12.10.2012-28.02.2013
Sportimonium: Bloso-domein, Trianondreef 19, Hofstade-Zemst (bij Mechelen
Tel. 015 61 82 22
Info NL: www.sportimonium.be

Publicaties
In 1988 schreef Jos Cels een boek over het onderwerp: www.wielersportboeken.nl
Over Jan Hassink leest u meer in "Vlaamse Theateraffiches tijdens het interbellum" (Library).

Extra
Krantencommentaren NL:
HN: www.nieuwsblad.be
GvA: www.gva.be
In 1999 kocht de provincie Antwerpen een grote verzameling affiches en andere Antwerpse archivalia aan. Vanaf 2005 is deze ondergebracht in het Provinciearchief. Zie www.crooze.fm
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com