VLIEGWERK IN D'ETALAGE

AFFICHE PIONIERSDAGEN LUCHTVAART

WANDELEXPOSITIE
37 kunstenaars uit Temse stellen werken tentoon in de etalages van de handelaars in het centrum van deze gemeente aan de Schelde. De kunstwerken zijn gelinkt aan het thema 'vliegen'. De aanleiding tot dit originele kunstproject vormt het eeuwfeest van de internationale vliegweek van september 1912.

Toen brachten twee affiches het evenement onder de aandacht van het publiek: een tweekleurig tekstplakkaat en een artistiek beeldaffiche. Henri Lemaire (1879-1949) had ook al het affiche voor de vliegmeeting in Brussel tijdens de zomer van 1910 ontworpen en zijn naam keert terug op de promotieprent voor het 'Circuit des 3 fleuves Escaut, Rhin, Meuse (Brussel 1914). De opdracht ging uit van de toenmalige organisator, de 'Aero Club de Belgique'.

Grafisch ontwerper Gino Dobbelaer, geboren in Temse en er werkzaam aan de Gemeentelijke Academie, sluit aan bij deze rijke beeldende traditie door in het kunstproject uit te pakken met een affiche dat, 100 jaar na datum, hetzelfde evenement aankondigt.

AFFICHE
Dit affiche grijpt immers terug naar de illustratieve stijl van de 'belle époque', waarbij het verhaal gesuggereerd en getoond werd, en de kunstenaar tekst en beeld met de hand tekende. In deze artistieke impressie, primeert het sfeerbeeld op de steriele perfectie van het hedendaagse computerdesign.

Een piloot stijgt op in de ochtend van 7 september 1912, en heeft de zonsopgang in de rug. Hij test zijn toestel voor een oefenvlucht en ziet wat nooit iemand voor hem kon aanschouwen: de bovenzijde van de kerktoren van de dekenale Onze-Lieve-Vrouwekerk en van het nieuwe gemeentehuis. De vliegenier kan de top ervan bijna aanraken. Zijn toestel is één van de eerste en dus primitieve vliegtuigen. Het bestaat vooral uit zeildoek, balkjes, een motor en het moet met een hendel bestuurd worden.

De aviateur is als een heer gekleed, alsof hij net zo goed in Temse zou kunnen gaan flaneren. Hij heeft zijn beschermingsbril nog niet opgezet en geniet grenzeloos van het uitzicht. Onder hem glinstert de Schelde, aan de overkant ontwaart hij Bornem en de Weert. Hij is niet alleen, in de verte vliegt al een collega mee, straks barst de wedstrijd los...

PRAKTISCH
Affiche: kunstdruk in een gelimiteerde oplage, 600 x 400 mm, ongestreken mat papier, 150 gram
Prijs € 15,00
Te koop tijdens de feestelijke herdenking van de Vliegweek, op zondag 16 september, aan de tenten van de Academie en Vaktekenschool, op de kaaien, ter hoogte van de Bloemmolens van Temse

Te koop online
Verzending in een stevige kartonnen koker
Prijs € 15,00
+ verzendingskost België (BPack Secur) € 7,20
+ verzendkost Nederland (BPack World Light) € 8,30


Apotheose 100ste verjaardag Vliegweek 1912: Wilfordkaai, 12.15 - 19.00 u + vuurwerk op de Schelde om 21.00 u.
Info: www.temse.be

Wandelexpositie: 15 september - 13 oktober 2012, centrum Temse
Organisatie: Gemeentelijk Cultuurcentrum Temse i.s.m. Unizo Temse en Leo Van der heyden
Presentatie originele afficheontwerp: apotheek Multipharma, Kasteelstraat 37, Temse
© Affiches links en rechts: Gemeentemuseum Temse
© Affiche midden: Les Recréations Publicitaires
Price: 15 euro
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com