TYPO

TENTOONSTELLING

Bij het ontstaan van boekdrukkunst in de Renaissance bestonden er een tiental lettertypes. In het begin van de 20ste eeuw waren dat er minder dan 5.000. In de 21ste eeuw telt het westerse schrift 150.000 lettertypes. Dat is de achtergrond van een tentoonstelling waarop de belangrijkste werken van meer dan 100 ontwerpers uit de 5 continenten te zien zijn, evenals de mooiste ontwerpen van meer dan 100 regionale typografen. Dit is misschien zelfs de eerste tentoonstelling die zoveel ontwerpers van lettertekens samenbrengt. Het grote publiek kent hen meestal niet, maar ze hebben wel een beslissende invloed gehad op onze visuele omgeving. Een tentoonstelling voor professionals die, zoals altijd bij het Huis van het Beeld, zowel een onderlegd als een gewoon nieuwsgierig publiek zal interesseren.

Tegelijk met het verdwijnen van de typograaf ontstond de wonderlijke wereld van de digitale lettertekens. De typograaf bestaat niet meer, maar er zijn nog steeds grote ontwerpers van alfabetten en virtuozen die op een onnavolgbare manier met letters spelen. Huis van het Beeld stelt hun belangrijkste werken tentoon vanaf 25 april 2013. En voor zij die (terecht) een somber beeld schetsen van de typografie in onze tijd, toont deze expositie dat er nog steeds grote ontwerpers zijn die bulken van talent. Ze zijn niet minder talrijk dan vroeger, maar ze zijn opgegaan in de groeiende generatie barbaren op het internet, namelijk zowat iedereen die lay-outs maakt met een pc. Het aantal grote ontwerpers is niet afgenomen, het aantal slechte ontwerpers is sterk toegenomen.

In de Renaissance was de typograaf het archetype van de humanist en dat zou hij blijven tot aan het begin van de 20ste eeuw. Toen ontstonden de technieken die de grafische kunsten voor altijd zouden veranderen. Het verdwijnen van de typograaf was daarvan een neveneffect. Hij werd in het beste geval vervangen door de grafische ontwerper en in het slechtste geval door pc-gebruikers. Net als speculatie, die in een microseconde wordt beslist, moet ook de communicatie ofwel in "real time" gebeuren, ofwel niet. We hebben dus nare tijden beleefd, maar deze tentoonstelling bewijst dat we het hebben overleefd.

Michel Michiels (co-curator)
Illustraties: Gert Dooreman links; Jelle Jespers in het midden

Belgisch Eerbetoon

Fernand Baudin
Lucien De Roeck
Ever Meulen
Jacques Richez

(Onder anderen) de Belgische gasten

Sophie & Samy Alouf, Yuri Andries, Johnny Bekaert, Frederik Berlaen, Benoît Bodhuin, Michel Bries, Omar Chafai, André-Yves Coenderaets, Wim Cuyvers, Jo De Baerdemaeker, Anton de Haan, Kris Demey, Grégorie Desmons, Stéphane de Schrevel, Katrien Dierickx / Jo Martens, Gert Dooreman, Brigitte Foissac, Jean-Christophe Geluck, D.A. Génard, Joke Gossé, Patrick Hannaert / Vincent Knecht, Reg Herygers / Annelies Vanoost, J. Hespeel / R. Sabbe / D. Wiewauters, Paul Ibou, Jelle Jespers, Bernard Josse, Patrice Junius, Denis Keller,Herman Lampaert, Stefan Loeckx, Rob Marcelis, Jean-Michel Meyers, Jeroen Migneaux, Tom Muller, Tim Oeyen / Sanny Winters, Clotilde Olyff, Joren Peters, Matthias Philips, André Piroux, Sacha Rein, Jean-Pol Rouard, Franck Sarfati, Tom Schamp, Guy Schockaert, David Alexander Slaager, Vincent Taforeau, Bas Vaerewyck, Jan Van der Veken, Nathalie Witvrouwen, Alex Zaldua

Informatie
Tentoonstelling 25 April - 30 mei 2013
Vernissage 24 April 2013 om 19:00 uur

La Maison de l'Image in the Seed Factory
Vrijwilligerslaan 19 - 1160 Brussel
Open: maandag tot vrijdag - 9:00 tot 18:00 uur
Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen

Info FR: www.seedfactory.be
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com