BELGISCHE AFFICHEKUNST MET KNIPOOG NAAR TEMSE

LEZING

Het affiche was eeuwenlang een belangrijke communicatievorm. In het laatste kwart van de negentiende eeuw wordt het echter een volwaardig artistiek genre wanneer eersterangs-kunstenaars als Jules Chéret en Toulouse Lautrec zich over het medium ontfermen. Het eclatante voorbeeld van Parijs krijgt al snel navolging in België: de avant-garde van Brussel, Luik, Antwerpen springt mee op de kar. Art nouveau en neostijlen krijgen frisse toepassingen in het reclameontwerp voor zowel commerciële producten als culturele evenementen en politieke programma's. Het publiek omarmt het artistieke affiche: net als in de lichtstad kent België het fenomeen van de 'affichomanie'.

Eind de jaren twintig, begin van de jaren dertig verandert het profiel van de 'affichist'. In plaats van een beeldend kunstenaar die ook nog eens affiches tekent krijgen we nu een zelfstandig ontwerper die een gespecialiseerde opleiding genoten heeft, zich soms associeert met een zakenman en zijn klant een zo ruim mogelijk gamma aanbiedt: van logo over advertentie tot verpakking en affiche.

De impact van een coherente visuele communicatie vergroot nog na de Tweede Wereldoorlog. Door de professionalsering en specialisering komen de zelfstandige studio's onder druk te staan van de veel grotere, en vaak internationale, reclameagentschappen en groeien het culturele, commerciële en politieke affiche langzaam maar zeker uit elkaar.

Deze lezing brengt genoemde tendensen kernachtig in beeld: aan de hand van de prikkelendste voorbeelden van de meest spraakmakende ontwerpers uit België. Ook het economisch welvarende en cultureel actieve Temse zag heel wat aanplakbiljetten en enkele grote grafici ontstaan. Een selectie daarvan wordt gepresenteerd tegen de achtergrond van de nationale en internationale ontwikkelingen.

De spreker
Kunsthistoricus Karl Scheerlinck (1962) is als leraar en archivaris werkzaam in het Sint-Lievenscollege Antwerpen en was voordien deeltijds lector aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als specialist in de Belgische affichekunst publiceerde hij sinds 1991 meer dan twintig boeken, realiseerde evenveel tentoonstellingen en gaf tal van lezingen in binnen- en buitenland. Tot de meest spraakmakende projecten behoren Papieren Herauten (1991), Jenever en Likeur in kleur (1994), Affichekunst-aan-Zee (2003), Made in Belgium (2003) en European Electricity (2007). Hij stelde de oeuvrecatalogi samen van de affiches van Henri Cassiers (1994), Alfred Ost (1997) en Lucien De Roeck (2008), en werkte voor Absolut. Daarnaast levert Karl Scheerlinck adviezen aan musea en veilinghuizen in binnen- en buitenland en zetelt hij in commissies. In 2011 zat hij de jury van de Cobra Culturele Afficheprijs van Vlaanderen voor. Momenteel redigeert hij de oeuvrecatalogus Prentkaarten Alfred Ost, een vervolg op Jenever en Likeur in Kleur (met tentoonstelling) en een vervolg op Made in Belgium.

Praktische info
Lezing Academie en Vaktekenschool Temse, Schoolstraat
Woensdag 29 februari 2012, 19.30 - 20.00 uur, gratis toegang
Info NL: www.academietemse.be
Afbeeldingen affiches links Pieter Dierckx, midden Louis Titz, rechts Hugo Meersman (foto' s links en rechts Alex Suanet)
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com