VLAAMSE THEATERAFFICHES TIJDENS HET INTERBELLUM

TENTOONSTELLING & BOEK

Albert Van Dyck, waaraan in Schilde een mooi museum gewijd is, was een occasioneel afficheontwerper. Behalve enkele sterke creaties voor o.m. Biscuiterie De Beukelaer en kennen we van hem afficheontwerpen voor vier verschillende theaterproducties uit het interbellum en begin de jaren '40 van vorige eeuw. Dit gelegenheidswerk is ontstaan door vriendschapsbanden met de opdrachtgevers, bij voorbeeld met Joris Diels van de Antwerpse KNS.

Het vormt de aanleiding tot een thematentoonstelling en een mooie publicatie, uitgegeven door Marc Van de Wiele (Brugge). Deze worden uniek: voor de allereerste keer wordt dit onderwerp zo uitgebreid behandeld. U krijgt niet alleen de theateraffiches van Van Dyck te zien maar ook van de belangrijkste vertegenwoordigers van de verschillende subgenres in Vlaanderen. Daartoe behoren ongekende pareltjes van de avant-garde maar evenzeer gaaf seriewerk van verdienstelijke publiciteitstekenaars: Lode Seghers, Karel Maes, Victor Servranckx, Prosper de Troyer, René Moulaert, Floris Jespers, Renaat Verheyen, Frans Van Immerseel, Alfred Ost, Herman Verbaere, Jan Hassink, Jos Speybrouck, John Janssens e.a.

Zowel op de tentoonstelling als in het boek worden enkele topstukken uit de periode van vóór 1914 en van het Franstalige theater in Brussel gepresenteerd, waardoor een uniek referentiekader ontstaat.

Belangrijke instellingen als het AMVC-Letterenhuis en het KADOC verleenden hun medewerking. Maar ook de belangrijkste private verzamelaars uit België en Nederland stonden bruiklenen van hun unieke stukken toe.

De selectie gebeurde door kunsthistoricus Karl Scheerlinck. Hij verzorgde ook het essay in het begeleidend kunstboek. Alle 60 affiches worden er paginagroot en in kleur gereproduceerd. Daarnaast bevat het boek nog extra monochrome illustraties.

Twee andere specialisten leverden nog twee thema-artikels voor het boek. Zo kadert kunsthistoricus Peter Delaet, curator van het museum, de theaterontwerpen van Albert Van Dyck in de artistieke context van het tussenoorlogse Vlaamse drama. Dr. Toon Brouwers, emeritus professor van de Artesis Hogeschool Antwerpen, focust op Van Dycks theaterdecors.

Praktisch expo
Museum Albert Van Dyck
Brasschaatsebaan 30
2970 Schilde

16 oktober tot 19 december 2010
Gratis toegang.
Rondleidingen met gids (maximum 20 personen): 60 euro

Info NL: www.schilde.be
Dienst Cultuur & Museum Schilde
tel 03 380 16 37
fax 03 384 28 03
cultuur@schilde.be

Praktisch nieuw kunstboek
112 pagina's
60 full page kleurafbeeldingen
23 monochrome afbeeldingen
ISBN nummer 978-90-76297-47-7
Verkoopprijs € 25,00


Afbeeldingen van links naar rechts: Jan Kuper, naar Albert Van Dyck, Prosper de Troyer.

COBRA POWER OF PRINT

KIES HET BESTE CULTURELE AFFICHE 2010!

Nadat een professionele jury het beste culturele affiche en de sterkste culturele folder van het afgelopen jaar 2010 uit Vlaanderen selecteerden, is het nu aan u! Tot en met 7 november kan je niet alleen online maar ook via sms, van op vijf plaatsen in Vlaanderen je stem uitbrengen.

Dat kan
  • in Antwerpen op de Handschoenmarkt, voor de kathedraal
  • in Oostende op het Jan Piersplein, tegenover het stadhuis
  • in Hasselt in de Demerstraat
  • in Brussel in de tuin van BELvue museum, Paleizenplein 7
  • in Gent op het Woodrow Wilsonplein

Als je stemt, maak je kans op 52 cultuurcheques van Info Cultuur Antwerpen: eentje voor iedere week van 2011.

Op 2 december vindt dan de officiële bekendmaking van de laureaten en de prijsuitreiking plaats in het Openluchtmuseum Middelheim Antwerpen. Daar is ook de shortlist van 25 affiches te zien. Op de website kan u nu al kijken naar de 10 genomineerde affiches, waaruit u er dus eentje kan aanduiden voor de Publieksprijs.
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com