'21' - 21 JAAR CULTURELE AFFICHES

TENTOONSTELLING

Vijftien jaar geleden bracht het toenmalige VIZO (vandaag Design Vlaanderen) een opmerkelijke retrospectieve en publicatie 'In koeien van letters'. Opmerkelijk omdat het toentertijd aan systematische reflectie op de jonge grafische vormgeving van eigen bodem ontbrak. Hoewel de samenstellers voor hun reproducties graag leentjebuur speelden en het onderzoek niet wetenschappelijk onderbouwd was, ontstond een oogstrelende publicatie met interessante insteken naar de Vlaamse afficheproductie van de laatste decennia van de twintigste eeuw.

De tentoonstelling '21 (21 jaar culturele affiches)' heeft opnieuw de verdienste te tonen wat Vlaanderen de laatste twintig jaar in petto had. De eigen invalshoek houdt meteen ook een beperking in. Het selectiecriterium is niet het gewicht van deze of gene afficheontwerper in de afgelopen periode maar een specifieke link met de organisatie Design Vlaanderen.

Immers: in 1992 rolde het eerste nummer van haar blad 'Kwintessens' van de persen. Vandaag loopt de 21ste jaargang: ziedaar de keuze van de titel. 'Kwintessens' bracht en brengt niet alleen artikels over Vlaamse vormgeving, maar liet/laat telkens weer een andere (aangesloten) grafisch vormgever los op het blad. Inmiddels zijn het er zo een 70-tal.

Van 42 van deze 70 worden nu dus ook affiches getoond. In die twee decennia is het culturele affiche in Vlaanderen danig veranderd, en heeft het een sterkere identiteit ontwikkeld. Toch brengt de tentoonstelling geen kritisch relaas van 20 jaar 'Kwintessens'-ontwerpers. Ze laat tevens de kans onbenut om de belangrijkste tendensen in kaart te brengen of een bilan op te maken van het Vlaamse culturele affiche vandaag (in relatie tot het buitenland, tot de andere sectoren van het afficheontwerp).

De visuele citaten beloven nochtans boeiend te worden. Van de 42 ontwerpers is namelijk het oude naast het recentere werk te zien. Om de 21 nog kracht bij te zetten, vroeg Design Vlaanderen aan 21 grafisch designers om speciaal voor de tentoonstelling een affiche als 'persoonlijk statement' te ontwerpen. Deze affiches werden gedrukt op A1 en de bezoeker mag zijn voorkeursaffiche mee naar huis nemen.

De 41 deelnemers:
Johnny Bekaert, Herbert Binneweg, Paul Boudens, Geoffrey Brusatto, Koen Bruyñeel, Michaël Bussaer, Rob Buytaert, Simon Casier + Petra Fieuws (Casier/Fieuws), Katrien Daemers + Jessika l'Ecluse (Gestalte), Jens Dawn, Sara De Bondt, Kris Demey (Paardekracht), Annelys de Vet, Gert Dooreman, Ronny Duquenne (Ronny & Johny), Koen Geurts (NU), Tom Hautekiet, Jan W. Hespeel + Randoald Sabbe (Jan & Randoald), Lodewijk Joye, Jo Klaps (Brussels Lof ), Stefan Loeckx (Quasi), Thomas Lommee, Jurgen Maelfeyt, Luk Mestdagh (Catapult), Ever Meulen, Jan Middendorp (Dorpdal), Tim Oeyen + Sanny Winters (oeyenenwinters), Hugo Puttaert (visionandfactory), Thomas Soete, Raf Thienpont, Inge Van Damme (ingedingen), Johan Vandebosch (ziezo), Annelies Vaneycken (Trans-ID), Pascal Van Hoorebeke, Sander Vermeulen, Paul Verrept, Saskia Wierinck (Barlock), Pieter Willems (Pjotr)

Commentaar
De Standaard (NL): www.standaard.be

Beeldverslag (ENG)
www.visionandfactory.com

Praktisch
Design Vlaanderen Galerie: Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel
2 maart - 15 april 2012
Open van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Gesloten op maandag en officiële feestdagen (paaszondag 8 april 2012).
tel: +32 (0)2 227.60.60 - fax: +32 (0)2 227.60.69 - info@designvlaanderen.be
www.designvlaanderen.be
(c)2008-2013 www.belgianposterpages.com